A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Kertészkés választása: szemzőkés, oltókés vagy kacor legyen?

Kertészkés választása: szemzőkés, oltókés vagy kacor legyen?
Szinte minden kertész zsebében ott lapul egy különleges kés, amivel időnként csodát tesz a kertben. De akinek még nincs, milyet válasszon?

Először is: miért van szükség “kertész” késre, miért nem jó egy sima bicska? A bicska is jobb, mint a semmi, de a kertészkések legtöbbször többet tudnak. 

#1
Első különbség, hogy különleges acélból készül a pengéjük: elég kemények, de nem túl kemények, így rugalmasak is maradnak, nem sérül meg a finomra fent penge az oldalirányú mozdulatoktól. A penge egészen finoman fenhető.

#2
A második különbség a szemzésnek és oltásnak a finom mozdulataihoz kitalált pengeformák. A különböző vágásokhoz nagyon precíz fogások szükségesek, ezekhez biztosan kell tartani a kést, gyakran a pengén is támasztani kell az ujjakat. Az oltókések pengéjének hátoldalán tűrőlap található, amivel könnyű megemelni az oltandó vessző kérgét. A szemzőkések pengéjének túloldala inkább homorú. A kacor pengéje erősen görbe, hiszen ezzel a késsel metszeni is lehet, sőt ezzel lehet a legszebben metszeni, fűrészelt részeket kiigazítani, elsimítani.

#3
A harmadik különbség, hogy a kertészkések mindig iszonyú élesek. Így lehet csak különlegesen finom mozdulatokat végezni velük. A kertészeknél gyakran van általános bicska is, amivel felbontják a kartondobozt, vágják a szalonnát, darabolják a kötözőt. Ezeknek az élét nem kell gyakran frissíteni, talán nem is lehetne. A kertészkés viszont mindig friss, sosem kopott, nem tompa, nem fárasztja semmi más, csak a legérzékenyebb műveletek. Ezért a kertészkéssel ejtett növényi sebek gyorsan és szépen gyógyulnak.

A FELCO a metszőollóiról híres márka, nehéz lenne igényesebb kerti szerszámokat elképzelni a termékeinél. Ennek ellenére a kertészkés sorozatát nem a FELCO gyárában készítik, ott csak tervezik őket. A FELCO 3.9 kertészkés sorozat minden tagja a híres svájci Victorinox terméke, 56 HRC, azaz Rockwell keménységű rozsdamentes acél a pengéje, ami az éltartóssághoz elég kemény, de még az oltás feszítő-csavaró mozdulataihoz elég szívós és rugalmas. Az ennél keményebb acél már csak gyémánttal lenne fenhető, és a keskeny éle gyakran csorbulna, kipattogna a feszegetéstől. A bicskák 100 mm hosszú nyele nedvesen is biztosan megmarkolható, matt piros műanyag, sárgaréz szegecsekkel.

A pengét erős acélrugó tartja biztonságosan nyitva a könnyűfém váz-betétben. A rugó szándékoltan erősebb, mint az általános bicskák rugója: a komoly munkához fontos a rugó nagy ellenállása és a véletlen becsukódás elkerülése. A kések jobbkezesek, a penge körömnyitós oldala ferde, ezt lehet (és sok használat után kell is) élezni. A másik oldal teljesen sík, azt élezni nem szabad, csak a sorját vesszük le róla egy fenőszíjjal. Mindig a sík oldalt illesztjük a növényre, és a kést magunk felé húzzuk, lassan, de nagy erővel. Így elsőre ez nem tűnik túl biztonságosnak, de ezért fontos a lassúság és a nagy erő: csak így alakíthatunk sík metszlapokat.

Milyen kertészkések közül lehet választani?

FELCO 3.90 10 általános kertészkés (kompakt)

A legkisebb kertészkés, aminek jellemzője, hogy a penge túloldalán nincs éles tűrőlemez, így zsebben is biztonságosan hordható és keskeny helyekre is beférünk vele. Gyümölcsfák, rózsa és szőlő metszésre, oltásra és szemzésre is alkalmas.

FELCO 3.90 20 egyenes pengéjű oltókés

Elsősorban oltókés, de metszés, szemzés és általános kertészkés használata is ajánlott. Sokféle oltási módszer végezhető vele, például ékoltás, lapozás, héj alá oltás vagy egyszerű párosítások.

FELCO 3.90 40 kompakt szemzőkés

A praktikus kertészkés éle azért rövid, mert a precíz vágáshoz szükséges ujjtámasz van rajta, amely a szemző mozdulat elvégzését sokkal könnyebbé teszi. Gyümölcsfák, rózsa és szőlő szemzésére, oltására kiváló.

FELCO 3.90 50 egyenes pengéjű, általános kertészkés

Az általános kertészkést a megfelelő rugalmasságú és keménységű penge különbözteti meg egy sima bicskától. Ez a kertészkés mindenre alkalmas, ami a kertben előfordul, legjobb állandóan a zsebünkben hordani.

FELCO 3.90 60 kisméretű kacor kertészkés

A kacor a kertészek univerzális kése, amely tökéletes, csonkmentes vágásokra és a növények szaporításának sok feladatára alkalmas. Erősen hajlított pengéjével sokan még ma is metszenek, vagy a metszési, fűrészelési sebeket simítják el.

FELCO 3.91 10 szemzőkés réznyelvvel

A továbbfejlesztett általános kertészkés rendelkezik egy szemzéshez használható, rézből készült, nyelv alakú lemezzel, ami nagyon megkönnyíti a szemzésnél a kéreg felemelését, ugyanakkor a penge megőrizte az univerzális kertészkés jellegét. Zseniális darab!

A kertészkések között mindenki megtalálja a saját maga számára legpraktikusabb darabot. Ezek a kések szinte örök életűek, nem rozsdásodnak, alig kopnak, akár generációk között is öröklődnek. Akinek a kertészkedés a hobbija, vagy profi kertészként dolgozik, hozzátartozik a mindennapjaihoz, hogy a zsebében hordja őket.

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészkés