A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

​A FELCO metszőolló mérete: melyiket válasszam?

​A FELCO metszőolló mérete: melyiket válasszam?

Ne csak a kézméretünkre gondoljunk, hiszen a metszőollóknak számos mérete van. Aki már metszett két egymást követő napon, az tudja, hogy mekkora előnyt jelent a jó választás.

Egy évekig, évtizedekig használt metszőolló esetén leírhatatlan a különbség a jól és rosszul megválasztott méret között.

A metszőollók közötti választásban az alábbiak a fontosak: 

  • a pengék hossza, 
  • a pengék nyílása, 
  • a nyelek hossza, 
  • a nyitott olló átfogása, 
  • a csukott olló körfogata, 
  • az olló tömege (súlya).

Vannak egyszerű esetek: a kis és a nagy kéz

Ha kicsi a tenyerem, rövidek az ujjaim, és vékony vesszőket akarok vágni például szőlőt, őszibarackot, akkor kis ollót választok. Kisebb méretű jobb kézbe FELCO 14 (közepes kézbe FELCO 6), bal kézbe FELCO 16 az ideális. Ha egész nap akarok dolgozni, akkor forgónyelűt kell választanom: jobbkezesben FELCO 15, FELCO 12, balkezesben FELCO 17 lesz a nyerő.

Felco 14
FELCO 14 metszőolló (jobbkezes, kis méret)

Ha széles a tenyerem, hosszúak az ujjaim, és vastag ágakat is akarok vágni, akkor nagy ollót választok: jobb kézbe FELCO 8, bal kézbe FELCO 9 lesz számomra a tökéletes. Egész napos kemény munkához forgónyelűt, jobbkezesben FELCO 7, balkezesben FELCO 10 modellt kell választanom.

Felco 8
FELCO 8 metszőolló (jobbkezes, nagy méret)

Az összes többi eset bonyolultabb…

Vastagabb ágak átvágásához hosszabb penge kell, de ha nem elég nagy a kezem, akkor nem nyílik nagyra a hosszú penge sem. Ilyenkor kisebb ollót kell választanom, és kétszerre vágom át a vastagabb ágakat.

Mekkora legyen az olló nyele?

Célszerű, ha a nyelek egy hajszálnyira kilógnak a tenyeremből, mert különben egy óra múlva a végük már nyomná a tenyérszélemet. Ha a nyelek nagyon túlérnének a tenyeremen, akkor fölösleges súlyt tartok a kezemben, amit azért megérez az ember néhány óra alatt is. A tenyeremhez képest hosszú nyeleket nem tudom teljesen átfogni, ezért az ilyen olló csak félig nyílik ki a kezemben.

Egykezes vagy kétkezes?

A FELCO 13-as modellje átmenet az egy- és kétkezes ollók között; ha vastagabb ágat (20 mm átmérő fölött, de legfeljebb 30 mm-ig) fogunk be a pengék közé, akkor a jobb kezünk ujjai mellett még a bal kezünk tenyerével is besegíthetünk a vágásba, a vágópenge meghosszabbított nyelén.


FELCO 13 hosszú nyelű metszőolló (jobb- vagy kétkezes, nagy méret)

Nagy kézbe kis olló nem való

Végül a legfontosabb szempont, hogy a csukott ollót ne érje körbe a kezem. Azaz a vágás utáni pillanatban nagy sebességgel becsukódó ollón a körmeim ne ütközzenek a másik nyélnek, és semmiképpen se szoruljanak az ujjhegyeim a két nyél közé. Mindkettő fájdalmas élmény. Azonnal nagyobb méretű ollóra kell váltanom, ha ez megtörténik.

Aki sokat metsz, nagyon jól jár a forgónyelű ollóval

A forgónyél eleve vastagabb méretezése csökkenti a körömtörés és az ujjhegyütközés valószínűségét, így az extra nagy kezűek inkább forgónyelet válasszanak. Ugyanebből az okból a kisebb forgónyelű ollókat a közepes vagy nagyobb tenyerűek is választhatják. Az ő kezükben a kis ollók pengéi is igen nagyra nyílnak majd.

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló méretválasztás