A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

FELCO 15 forgónyelű metszőolló (jobbkezes, kis méret)

FELCO
33.490 Ft
25.690 Ft
Kedvezmény: 23%
Menny.:db
A Felco 15-ös típusú forgónyelű metszőolló különleges, egyedülállóan hatékony, professzionális metszőolló, amely kis kézbe és nagy kézbe is ajánlható, egész napos munkára alkalmas.
Elérhetőség: Azonnal szállítható
Legolcsóbb szállítási díj: 990 Ft
Várható szállítás: 2024. május 31.
Szerezhető hűségpontok: 1285
(6)
Ingyenes FOXPOST automata
35 000 Ft feletti rendelésnél
Ingyenes GLS futár
35 000 Ft feletti rendelésnél
1 ÉV jótállás
14 nap elállási garancia
33.490 Ft
25.690 Ft
Kedvezmény: 23%
Menny.:db

Leírás

A FELCO 15 a gyártó egyik legkülönlegesebb modellje, amely új mércét állított a magas minőségű, professzionális használatra tervezett metszőollók között. Kompakt mérete ellenére megkapta a FELCO egyedülálló forgónyelét, amellyel a megszokottnál kisebb erővel, nagyobb ágakat is átvághatunk. Kisebb kézbe és nagyobb kézbe is tökéletesen illik, azzal a különbséggel, hogy nagyobb markú, hosszabb ujjú használója tenyerében a pengék nagyobbra nyílnak, így az ollónak szánt átlagos 18 mm-es ágaknak akár a másfélszeresét is lemetszhetik.

A forgónyél nagyobb felületen érintkezik a metsző ember tenyerével, ezért az erőt jobban elosztja és csökkenti az izmok terhelését. Aki már metszett egy óránál tovább, tudni fogja, mit jelent ez! A 30%-kal kisebb erőbefektetés minden metszési munka után meghálálja magát.

Amikor az ember először kézbe veszi, megdöbbentő érzés a könnyűsége és a tenyérbe simuló formája: a sűrű ágak között könnyen mozgatható, a penge kisebb mérete miatt a nyele sem nyílik túl szélesre. Ugyanakkor a nagyobb tenyerű emberek kezébe is jól illik, és ilyenkor a nyelek tágabbra nyílnak, nagyobb ágak átvágását is lehetővé téve.

A FELCO 14-es és 15-ös típusai kis méretű professzionális metszőollók, a 14-es fix nyéllel, a 15-ös pedig forgónyéllel. Tökéletes ergonómiájuk révén napi több ezer vágásos folyamatos munkára is alkalmasak. A forgónyél még tovább javítja az olló ergonómiáját; jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen csökken a kezünk terhelése. A forgónyél egy kis gyakorlást és megszokást igényel; az üres olló forgónyele eleinte szokatlanul lazán mozog, de vágás közben biztonságos érzést adó kötött pályán fordul anélkül, hogy az erőt kifejtő ujjaink elmozdulnának a felületén.

Kis méretük és csekély súlyuk miatt elsősorban kis-közepes női vagy kisebb férfikézbe illenek, de a 15-ös forgónyelűt nagyobb kezűek is választhatják, vagy tökéletes “családi” ollónak is, ahol különböző kézméreteknek kell megfelelni.

Az ujjnyi vastag ágakat meg sem érzi. Legfeljebb 18 mm vastagságú ágakhoz ajánlják, de a levágandó ágrészt a bal kezünkkel a támasztópenge felé hajlítva, másfélszeres vastagsággal is megbirkózunk. A nyelek tökéletesen tenyérbe illeszkedő aszimmetrikus kialakítása miatt kizárólag jobbkezes ollók.

A FELCO 14 és 15 nyelei kovácsolt alumíniumból készülnek, csúszásmentes, kellemes tapintású, piros műanyag bevonattal, amely megkopás vagy sérülés esetén újjal pótolható. A kiváló minőségű acél pengék szűk ágvillákba is beférnek, csavarokkal rögzítettek, szükség esetén könnyen cserélhetőek.

A metszés hangtalan, mert a fémek ütközése helyett puha műanyag pufferek tompítják a csuklónkra egyébként kellemetlenül ható rázkódásokat. A támasztópenge széles lécsatornája megkönnyíti a nyári zöldmetszést. A vágópenge tövénél lévő öblöcske a drótvágó rész, a penge többi részét kíméljük meg ettől a megpróbáltatástól.

Az ollók szorosságát húszfogú anyacsavarral lehet az ideálisra hangolni, és ott rögzíteni. Ehhez egy apró szerszámot is kapunk a csomagban, ami a csavarhúzót és a csillagkulcsot is helyettesíti, és mindig a zsebünkben lehet. A hernyórugó határozottan és gyorsan nyit, ami fontos a biztos kézben-tartáshoz és a tempós munkához.

Az ollók zárása és nyitása központi, hüvelykujjas. Az egész napi munka után érdemes az ollót megtisztítani, a vágópenge élét fenőacéllal vagy vídiával lehúzni, és egy csepp olajjal újra kenni a pengék összeérő felületét és a hernyórugót. Egy heti folyamatos metszés után indokolt a vágópenge finom fenőkővel való élezése.

Majdnem örök életű. Az ollók minden eleme – ha megkopott volna – egyenként utánrendeléssel cserélhető. A rendelés kódjait a leporellóként széthajtható borító karton vagy a felco.com portál „robbantott” ábrájából tudjuk kiolvasni.

A kis kézbe való metszőollók közül a FELCO 14 és 15 típusnál jobbat keresni sem találni a kínálatban, ráadásul ha családi ollót keresünk, akkor a 15-ös típus a forgónyele miatt a nagyobb kezűeknek is kényelmes lesz.

Kapcsolódó cikkeink:

Termékjellemzők

Jobb- vagy balkezes? Jobbkezes
Kisebb vagy nagyobb kézbe? Kisebb és közepes kézhez (S-M)
Markolat típusa Forgó nyél
Hossz 189 mm
Súly 260 g
Vágási átmérő 18 mm

Vélemények

5.00
6 értékelés
(6)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
|
2024. 03. 24.
A feleségem tökéletesen elégedett vele.
|
2024. 03. 12.
Úgy vág, mintha vajat vágna az ember. Nagyon kényelmes olló, nem terheli a kezét.
|
Igazolt vásárlás
2024. 03. 05.
Örültem, hogy férfiként a kis méretű kezemhez sikerült találnom egy hozzá illő ollót, tökéletesen passzol! A kis méret miatt kissebb is a súlya, így gyorsabban "forog a kézben" a metszőolló, anélkül, hogy elfáradna benne az ember csuklója. Ha napi szinten, akár egy egész idényben kell szőlőt metszeni, akkor kifejezetten fontos, hogy a kézhez megfelelő méretű ollót válasszon az ember. 6 óra metszés után örömmel tapasztaltam, hogy a különböző méretű vesszők 90%-át sikerült ugyanúgy elmetszenem ezzel az ollóval, mint egy közepes/nagyobb ollóval. A maradék nagyobb átmérőjű vesszőkhöz meg amúgy is már egy rávágó olló vagy ágvágó szükséges, tehát nem kell azért aggódni, hogy a kisebb ollóval nem lehetne olyan hatékonyan munkát végezni.
Hozzá kell tennem, hogy az ergonómikus kialakítás ellenére nekem ugyanúgy megnyomta/kikezdte az olló nyele a kezem "belső párna" részét, aminek eredményeképp megdagadt a kezem ezen felülete egy egész napos munka után... ugyanúgy, mint a korábbi nem megfelelő meretű ollók esetében. Viszont véleményem szerint nekem gyengébb is a kezem az ilyen fajta munkához, tehát ezt nem az olló hibájaként jegyzem meg.
A forgónyél pedig beváltja a hozzá fűzött reményeket, valóban könnyebbnek tűnik tőle a metszés alatti marok mozdulat. Hozzáteszem, lehetnek olyanok akiknek nem válik be a nyélnek a forgó érzése, mert már hozzá van szokva a statikus nyelekhez, ezért itt fontos az egyéni szempont, aminek eldöntéséhez ki kell próbálni.
|
2024. 01. 14.
Felco 15 pont a kezembe való. Bánom nem előbb vettem meg. Nem néztem utánna a kezem méretének. A nagyobb Fiskars 961-et hiába vettem meg! A Felco olló kényelmesebb, és élesebb! Gratulálok a tervezőknek!
|
2021. 04. 11.
A csomagolás és úgy egész elnyerte a tetszésemet. Hála sikerült pont olyan méretet választani ami a kezembe való, kipróbáltam álom vele dolgozni, nem gyűri a vékony ágakat. Köszönöm a gyors és korrekt kiszolgálást, másoknak is ajánlani fogom önöket.
|
2020. 12. 10.
Kell egy óra munka, amíg az ember megszokja, de kb. ezzel egyidőben jön a felismerés, hogy hoppá, még nem fáradt a kezem, nincs feltörve, nem ragadt össze az olló pengéje a növények nedvétől stb. Én már ekkor azt mondtam magamnak, hogy megérte és azóta eltelt vagy két-három év.