A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Miért választunk forgónyelű metszőollót?

Miért választunk forgónyelű metszőollót?
Van, akinek nagyon megéri, de olyan is van, akinek nem igazán ér többet a forgónyél egy egyszerű fix nyelű ollónál. De nézzük a részleteket!

A FELCO 7 a leghíresebb forgónyelű metszőolló. Általában megnyeri a teszteket, lenyűgözi a profi kertészeket, elvarázsolja a szép tárgyak és ötletes megoldások iránt fogékony kertbarátokat. De hátránya is van: a különleges kialakítás, például az extra csapágyak miatt másfélszer annyiba kerül, mint egy hasonló “kaliberű”, de nem forgónyelű metszőolló. A hasonló alatt azt értjük, hogy szintén csúcsminőségű, ergonomikus, azonos edzett acél pengékkel rendelkező, formatervezett metszőollóval hasonlítjuk össze. 

A FELCO forgónyelű ollói professzionális metszőollók, kifejezetten a sokat metszőknek készülnek. A forgónyél még tovább javítja az olló ergonómiáját; a jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen csökken a kezünk terhelése. 


FELCO 7 forgónyelű metszőolló (jobbkezes, nagy méret)

A forgónyelű metszőolló az egész metszési szezonban tartó, napi több ezer vágásos folyamatos munkavégzésre is alkalmas. Más ollóval ez nagyon nehezen megoldható és a metsző ember keze előbb-utóbb megadja magát, pihentetni kell. Ha valaki napokon keresztül szeretne dolgozni, akkor rengeteget számít, hogy mennyire terheli a markát az olló, mennyire rázza az ízületeit az összecsattanó penge (amelyet a FELCO ollók puha gumi ütközőkkel védenek ki).

A FELCO többféle forgónyelű ollót is gyárt. A nagyobb, esetleg közepes méretű kézbe illő forgónyelű metszőolló a FELCO 7 modell. Legfeljebb 25 mm vastagságú ágakhoz ajánlják, de a levágandó ágrészt a bal kezünkkel a támasztópenge felé hajlítva, másfélszeres vastagsággal is megbirkózunk. A nyelek tökéletesen tenyérbe illeszkedő aszimmetrikus kialakítása miatt kizárólag jobbkezes olló.

Segítség a választáshoz: milyen forgónyelű ollók vannak?

  • A forgónyelű ollók etalonja a FELCO 7 modell. Nagy méretű, jobbkezes.
  • A FELCO 7-es balkezes tükörképe a FELCO 10 típus. Nagy és erős!
  • A kisebb kézbe való változat a FELCO 12 forgónyelű metszőolló (jobbos).
  • Balkezeseknek, közepes vagy női kézbe a FELCO 17 lesz a tökéletes.
  • Kompakt olló, kisebb és nagyobb kézhez egyaránt illik a FELCO 15 modell.


FELCO 7 (L), FELCO 10 (L, bal kézbe), FELCO 12 (M), FELCO 17 (M, bal kézbe), FELCO 15 (S)

A FELCO forgónyél nélküli, egykezes, ergonomikus vagy klasszikus metszőolló modelljei ugyanilyen minőségűek, de ezeknél hiányzik az a 30% plusz erő, amely a forgónyelűekben megvan. Ugyanakkor ha valakinek nincs szüksége erre, mert amúgy is nagyon erős a keze, vagy egyszerűen nem metsz annyit, hogy elfáradjon, akkor számára nem nyújt sok előnyt a forgónyél.

A forgónyél egy kis gyakorlást és megszokást igényel; aki először veszi a kezébe, annak az első benyomása általában az, hogy az olló forgónyele szokatlanul lazán mozog. De ez rögtön elmúlik a munka közben, ugyanis vágás közben biztonságos érzést adó kötött pályán fordul el a nyél, anélkül, hogy az erőt kifejtő ujjaink elmozdulnának a felületén. Fantasztikus érzés, milyen kevés erővel milyen haladós a munka vele!

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló