A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

FELCO forgónyelű metszőollók: hiába hagyományos, folyamatosan fejlesztik

FELCO forgónyelű metszőollók: hiába hagyományos, folyamatosan fejlesztik

Mivel a metszés szakértőjének egy metszőollót a kézhez és a használatához kell igazítani, a FELCO mérnökei folyamatosan a szerszámok ergonómiáján dolgoznak. Erről beszél Denis Tièche, a FELCO műszaki igazgatója.

A FELCO a közelmúltban adta ki a FELCO 7, 10, 12 és 50 metszőollókat új, dupla borítású markolattal. Milyen előnyöket jelent ez a kertészeknek?

Javítani akartunk a forgó markolaton az ezzel kapcsolatos visszajelzések alapján. Két szempontot is figyelembe vettünk: a markolatot keménynek és simának tartották, és kicsit csúszott a kézben. Ebből merítettük az ötletet, hogy dupla borítású markolatot alkossunk. 

Úgy döntöttünk, hogy a forgó nyél bevonata elasztomer (gumi) lesz, ami lágyabb és jobban tapad, mint az eddigi polimer. Két előnye is van: a forgó fogantyú rugalmas, így kényelmesebb a használata és nem csúszik a kézben. A másik fogantyún is módosítottunk, hogy javuljon a fogása. Az ergonómiai munkálatok Paolo Fancelli tervezőnk együttműködésével folytak, akit a FELCO Passion olvasói már nagyon jól ismernek.


FELCO 7 forgónyelű metszőolló (jobbkezes, nagy méret)

Az ergonómia mindig a legfontosabb volt a FELCO-nak. Miért?

Egész egyszerűen azért, mert a könnyű használat elengedhetetlen a szakemberek számára, akik egész nap metszenek! Képzeljünk el egy maratoni futót: ha nem adunk neki megfelelő méretű cipőt, akkor soha nem fog beérni a célba. Hasonlóképpen a metszésnél is, elengedhetetlen, hogy egy eszköz ne csak kézreálló, hanem alkalmas is legyen a munkára, amit végzünk vele. Minden metszőollónk ergonómiailag tervezett, ez a FELCO-tradíció része, összhangban az alapítónk, Felix Flisch örökségével. Ezért is fejlesztjük a speciális balkezes vagy forgónyeles modelljeinket (ezek megakadályozzák, hogy hosszú használat után se fáradjunk el). Az aktuális palettában két új modell, a FELCO 16 és a FELCO 17 jelenik meg. 


FELCO 16 metszőolló (balkezes, közepes méret)

Amikor egy új metszőolló kifejlesztésén dolgozik, akkor szintén az ergonómia a legfontosabb szempont?

Ez az egyik legfontosabb kritérium számunkra a hatékonyság mellett. A szakemberek mindenekelőtt egy hatékony, tartós eszközt keresnek a munkájukhoz. De az ergonómia része a hatékonyságnak: nem tudunk tartósan és rendszeresen használni egy eszközt, ami nem ergonomikus, mert akkor a hatékonysága csökken. Ez a két fogalom teljesen összefügg. Meg kell találni az egyensúlyt az ergonómia és a sokoldalúság között. Minél ergonomikusabb egy eszköz, vagyis minél inkább alkalmas egy konkrét feladat ellátására, annál inkább veszít a sokoldalúságából. Így kevésbé lenne élvezetes a használata egy eszköznek, ahhoz képest, amire eredetileg tervezték. A mi szerepünk az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a vevőink igényeinek megfelelően.


FELCO 17 forgónyelű metszőolló (balkezes, közepes méret)

És ténylegesen hogyan folyik az ergonómiai kutatás és a munka a tervezővel?

Az ergonómia gyakran anti-tervezés, ezért néha fel kell áldozni egy kicsit a formatervezésből a könnyebb használat érdekében. A munkamódszerünk függ a termékcsaládtól, amit éppen fejleszteni szeretnénk. Felhasználjuk a globálisan rendelkezésre álló statisztikai tanulmányok teljes skáláját a kézméretekre vonatkozóan. Ez segít minket a fogantyú hosszának és nyitásának méretezésében.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló