A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Balkezes metszőolló? A FELCO négyfélét gyárt

Balkezes metszőolló? A FELCO négyfélét gyárt
Ég és föld a különbség egy balkezes ember számára, hogy kényelmesen tudja-e használni a metszőollóját. Az 1kert.hu összehasonlítja a kapható 4 balkezes ollót.

Miben különbözik a balkezes metszőolló a jobbkezestől? A balkezes olló első látásra a jobbkezes tükörképe, mint ahogy az ember két keze is tükörképe egymásnak. A metszőollók esetében a nagy különbség a jobb- és balkezes között, hogy a vágópenge melyik oldalon van, ugyanis a megfelelő oldalon lévő pengét az ember pontosabban illeszti a vágás helyére. A balkezes ember a bal keze hüvelykujjával kezeli a metszőolló zárját is, így biztonságosan becsukhatja és lezárhatja az ollóját egy kézzel, ha éppen nem használja. A metszés közben pedig a szabad jobb kezével hajlítja a levágandó ágat és tarja meg a levágott darabot. Az 1kert.hu munkatársai meg vannak győződve arról, hogy a balkezeseknek a balkezes olló használata tehát nemcsak kényelmi, hanem hatékonysági és biztonsági kérdés is.

Összesen 4 különböző modell áll a kertészkedők rendelkezésére. A FELCO a legsikeresebb és legmodernebb metszőollóiból készített balkezes változatokat is. Van nagyobb kézbe való, szuper-ergonomikus profi metszőolló (FELCO 9), elérhető a csúcsmodell forgónyelű olló (FELCO 10), illetve ugyanezek kisebb kézbe való változata is kapható (FELCO 16 fix nyéllel és FELCO 17 forgónyéllel).


Balkezes metszőollók: FELCO 9 (nagy méret), FELCO 10 (forgónyelű, nagy méret),
FELCO 16 (kis-közepes méret), FELCO 17 (forgónyelű, kis-közepes méret)

Mennyit számít az olló mérete? Még a balkezes ollók 4 modellje is különválasztja a nagy és a kis kézbe való modelljeit. Ez nem feltétlen férfi és női kezeket jelent! Egy hosszabb ujjakkal rendelkező női kéz is átéri a nagy olló nyelét és egy rövidebb ujjú férfikéznek is lehet kényelmesebb a kisebb olló. Átlagos kézmérettel (pl. S, M, L) a nagyobb és kisebb FELCO modellek is jól használhatóak, de akinek kifejezetten nagy keze van (XL), jobban jár majd a nagy ollóval, és a kifejezetten kis méretű kézzel rendelkezőknek (XS) kényelmesebb lesz a kompakt olló. Igazából az ollóknál ilyen XS, S, M, L, XL méretek nincsenek, csak a szemléltetés miatt használjuk őket ebben az írásban.

Lássuk a balkezes ollókat sorban! Mindegyik esetében bemutatjuk, hogy melyik a jobbkezes párja és azt is, hogy milyen egyedi előnyökkel, hátrányokkal jár a választásuk.

FELCO 9: a profi metszőolló

A FELCO 9 professzionális balkezes metszőolló, tökéletes ergonómiája csökkenti az erőszükségletet, napi több órás, folyamatos munkára is alkalmas. Közepes vagy nagy méretű kézbe illik. A FELCO 8-as modell párja, azaz a legmodernebb, tökéletességre fejlesztett modell. Nem utolsósorban sokak szerint ez a legszebb metszőolló is, már ránézésre is arányos mindenütt, de aki kézbe veszi és megérzi, mennyire kézre áll mindenhol, általában nem is akarja többé elengedni.


FELCO 9 metszőolló (balkezes, nagy méret)

FELCO 10: a forgónyelű metszőolló

A FELCO 10 professzionális forgónyelű, balkezes metszőolló, a FELCO cég zászlóshajója, a legkülönlegesebb modell. Közepes vagy nagy kézbe illik. A forgónyél a metszés közben elfordul a tenyérben, így az erő nagyobb felületen oszlik el, sokkal könnyebbé válik a metszés. A jobbkezes párja a FELCO 7-es modell, amely a forgónyél páratlan megoldásával 30%-kal csökkenti az erőszükségletet. Akinek megerőltető a metszés, vagy aki naponta akár több órát is metszéssel tölt, hatalmas előnynek fogja tekinteni ezt a 30%-ot!


FELCO 10 forgónyelű metszőolló (balkezes, nagy méret)

FELCO 16: a kompakt profi metszőolló

A FELCO 16 balkezes metszőolló profiknak, ebből is a közepes vagy kisebb méretű kézbe való, rendkívül könnyű változat. Tökéletes ergonómiája csökkenti az erőszükségletet, napi több ezer vágásos folyamatos munkára is alkalmas. A kompakt metszőollók nemcsak a kézmérethez alkalmazkodnak, hanem általában könnyebbek is, kisebbek is, jobban elférnek az ember zsebében, könnyebb velük a sűrű ágrendszerben manőverezni. A FELCO 16 már ránézésre is egy gyöngyszem, folyamatos örömforrás és sikerélmény a vele való munka a kertben.


FELCO 16 metszőolló (balkezes, kis-közepes méret)

FELCO 17: a kompakt forgónyelű metszőolló

A FELCO 17 kis méretű, balkezes, forgónyelű metszőolló, professzionális használatra. A forgónyél tovább javítja az olló ergonómiáját; a jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen csökken a kezünk terhelése. Aki kímélni szeretné a kezét vagy nagyon sokat kell metszenie, imádni fogja ezt a modellt. Bár kisebb méretű, mint a FELCO 10 és elsősorban kisebb, kompakt modellnek tervezték, de a forgónyél miatt nagyobb kézzel is jól használható. 


FELCO 17 forgónyelű metszőolló (balkezes, kis-közepes méret)

Ez a négy balkezes metszőolló-modell folyamatosan kapható az 1kert.hu webáruház kínálatában, a gyártó által támogatott és ajánlott áron, garanciával és kényelmes házhoz szállítással.

Ez a balkezes ollók összehasonlításával foglalkozó írás nem a gyártó hivatalos állásfoglalása, hanem az 1kert.hu munkatársai által írt, a választásban segítő szándékú összefoglalás, saját tapasztalatunkon alapuló vélemény, már-már teszt.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló