A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

A legnagyobb kétkezes ágvágó ollók: FELCO 22, 220, 230, 231 összehasonlítás

A legnagyobb kétkezes ágvágó ollók: FELCO 22, 220, 230, 231 összehasonlítás

A FELCO 22, 220, 230 és 231 típusai a FELCO legnagyobb ágvágó ollói közé tartoznak.

A 22-es 84 cm, a többi 80 cm hosszúságú hatalmas, kétkezes olló, alumínium nyelekkel, a végükön kényelmes fogású, piros műanyag fogantyúkkal. A tapintásuk meleg, de ennek itt nincs olyan nagy jelentősége, mint az egykezes ollóknál, mert a kétkezesekkel kesztyűben is könnyen dolgozhatunk.

A FELCO 22 és 220 mellévágó (bypass) típusok, azaz vágás közben a két penge egymás mellett csúszik el. A 230 és 231 rávágós ollók, a vágópenge egy ütközőre, más néven üllőre (anvil - Amboss) csapódik a vágás végén. Az üllő viszonylag puha kovácsolt alumínium ötvözet, hogy ne sértse meg a kemény acél vágópengét, amely sokkal keskenyebb, könnyebb, keményebb és élesebb is, mint a bypass változatoké. Ennek megfelelően az ilyen rávágós ollókhoz kevesebb erő kell, és a száraz ágakat is jól vágják. Egyik hátrányuk, hogy az üllő megnyomja, megroppanthatja a megmaradó ágrészt is, ami így roncsoltan esetleg könnyebben fertőződik. A másik hátrány, hogy teljesen síkban nem tudunk levágni elágazásokat, az üllő fele szélességének megfelelő csonk mindig marad. Csonk nélkül csak a mellévágó ollók tudnak vágni.

FELCO 22

A FELCO 22 a tömör kovácsolt alumínium nyelei és a nagy csavarokkal cserélhető, erős acél pengéi miatt igen robusztus, szinte örök életű, de meglehetősen nehéz (1,98 kg) olló, vízszintes kitartásához erős férfi kell, felfelé kicsit könnyebb, földközeli vágásokhoz kevésbé erős fizikummal is ideális. 4,5 cm ágátmérőig ajánlják, ami a FELCO ollók közül a legnagyobb átmérőjű ágak átvágására teszi alkalmassá.

A vágási rázkódást műanyag pufferek tompítják. Áttétele nincs, a pengék teljes nyitásához mindössze 90 fokra kell nyitni a nyeleket, ami nagyon különleges tervezésre vall, hiszen így sűrűbb koronában is boldogulunk vele.


FELCO 22

FELCO 220

A FELCO 220 a belül üres alumínium cső nyelek miatt sokkal könnyebb (1,38 kg), csak a vágópenge cserélhető, a vágás végén fellépő rázkódást műanyag ütközők enyhítik. A nagy áttétel miatt kevés erő kell a legfeljebb 4 cm-es ágak átvágásához, de a pengék terpeszekor a nyelek már 140 fokra nyílnak, így sűrű fakoronába vagy egy sövény belsejébe nem jutunk be könnyen a széttárt nyelek miatt. A fejünk felett dolgozva nem sokat nyújt a karunkon a széttárt olló, és a földközeli vágásokhoz is nagyot kell hajolnunk. Így ha a földközelben kell dolgoznunk, jobban járunk a FELCO 22 modellel. A FELCO 220 nagy előnye a hatalmas áttétel, amellyel minden más ollónál kisebb erővel kell összenyomni a nyeleit egy azonos vágás esetén.


FELCO 220

FELCO 230 és 231

A FELCO 230 és 231 a méretükhöz képest nagyon könnyű (1,15 kg) üres alumínium cső nyelű, cserélhető üllőjű, rávágó ollók. A vágási erőszükséglet a rávágós szuper penge és az áttétel miatt is igen csekély, cserébe a nyelek viszont meglehetősen tágra (110 és 130 fok) nyílnak, nagy utat tesznek meg a záródáskor. Az előnyöket és a hátrányokat mérlegelve, a saját erőnlétünkhöz és a végzendő munka jellegéhez megfelelő típust kell választanunk. A 230-as pengéje egyenes, amely precízebb vágást tesz lehetővé, a FELCO 231 olló pengéje pedig szokásosan ívelt, aminek nagy előnye, hogy a vágandó ágat nem engedi “megszökni”, sőt befelé húzza vágás közben.


FELCO 230


FELCO 231

Mind a négy óriás olló kiválóan használható szőlőtőkék kivágásához, beteg faágak levágásához, idősebb fák ifjításához, gyomfák kivágásához. Sokkal-sokkal gyorsabbak a kézi fűrésznél. A FELCO 22-est bogyósgyümölcsök ritkításához is ajánljuk, mert majdnem egyenes testtartással, állva dolgozhatunk a földfelszíni vágásoknál is.

FELCO típus

FELCO 22

FELCO 220

FELCO 230

FELCO 231

Hossz (cm)

84

80

80

80

Nyél

kovácsolt alu

alucső

alucső

alucső

Tömeg (kg)

1,98

1,38

1,15

1,15

Ágátmérő (cm)

4,5

4

4

4

Pengék

mellévágó

ívelt

mellévágó

ívelt

rávágó

egyenes

rávágó

ívelt

Vágópenge

cserélhető

acél

cserélhető

acél

-

keskeny acél

-

kimart acél

Támasztópenge

cserélhető

acél

-

acél

cserélhető

kovácsolt alu

cserélhető

kovácsolt alu

Tompítás

puffer

puffer

-

-

Erő

-

áttételes

áttételes

áttételes

Penge terpesze cm

12

11

9,5

8,5

Nyél terpesze (cm)

106

125

113

115

Nyitott olló szöge (º)

90

140

110

130

Ajánlás

sűrű ágak,

erős férfi,

vagy lefelé fordítva a föld felszínhez közel dolgozva

ritka ágak,

kevesebb erő,

mellmagasságban dolgozva

közepes sűrűség,

kevesebb erő,

inkább lefelé dolgozva

ritka ágak,

kevesebb erő,

mellmagasságban dolgozva

 

FELCO 221 sorozat

A FELCO 2022 végén termékpalettáját három új – 70, 80 és 90 cm-es méretben kapható – kétkezes ágvágó ollóval bővítette. A FELCO 221 ágvágó sorozat tagjai kedvező áron megtalálhatók az 1kert.hu webshop kínálatában.


FELCO 221 sorozat

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: ágvágó