A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

A FELCO újra feltalálta a svájci bicskát?

A FELCO újra feltalálta a svájci bicskát?
A tökéletes metszőollókról ismert svájci gyár szuper kertészkés és svájci bicska sorozatot is kínál. Igaz, ezeket “csak” tervezi, a gyártást a Victorinox és Swiza piacvezető cégekre bízza.

A FELCO 500-tól 506-ig tartó számozása egy svájci bicska sorozatot takar. Hogyha nem pont olyan, mint amilyet megszoktak a Victorinox svájci bicska tulajdonosok, akkor jól látják. Néhány innovatív ember úgy döntött, hogy újra feltalálja a svájci bicskát. A Swiza különleges pengéit használták fel az összes modellhez. A FELCO a Victorinox svájci gyárával is együttműködik, de nem a “sima” bicskák, hanem a kertészkések területén, amelyekről ebben az írásban nem lesz szó, de egy másikban már szó esett.

A sorozat minden tagjában van egy kiváló penge, arról majd részletesebben is írok. Mindegyikben van egy csipesz, a páratlan számúakban 501-től kezdődően van egy dugóhúzó, a párosokban egy philips (csillag) csavarhúzó, az 503 modellben és az 504-ben van egy sörnyitó és egy konzervnyitó, mindkettőnek a végén egy-egy csavarhúzóval, és végül az 505-ös és 506-os tagja a sorozatnak egy kiváló fűrészt is tartalmaz.

Nézzük meg részletesen, mit tudnak!

FELCO 501

Négy bicskát kaptunk bemutatásra, kezdjük az 501-essel. A színe élénkebb, mint amit megszoktunk a svájci bicskánál. A kiváló műanyag nyél teljesen csúszásmentes és mégis nem karcolódó, remekül illeszkedik az ember tenyerébe. A betét acélból van a bicskáknál megszokott rézbetét helyett, emiatt karcsúbb lett az egész bicska szerkezete. A penge 75 milliméter hosszú, és egész különlegesen kiváló minőségű. Az amerikai Vas és Acél Intézet 440-es sorozatából 57-es keménységre edzették. Az 57 Rockwell annyit jelent, hogy ez a legkeményebb rozsdamentes acél, ami csak szóba jöhet, ugyanakkor még lehetővé teszi a kézi élezését a késnek. Ennél keményebb acélhoz már gyémántélezőre lenne szükség.

Nagyon könnyen nyitottam a bicskát, ami azért van, mert a legfontosabb szerszámok a nyél konkáv oldalán találhatók, így könnyű hozzájuk férni. És az a kis mélyedés, ahol a körmömnek illeszkednie kell, az átmegy a túloldalra is, azaz bal kézzel ugyanolyan eséllyel nyithatnánk. Tehát jobb- és balkezeseknek is kiváló ez a bicska. 

A 75 milliméter hosszúságú penge rendkívül biztonságosra tervezett, egyáltalán nem csukódik be így munka közben, csak ha megnyomom az oldalán lévő svájci keresztet, akkor tudom becsukni. Ez nagymértékben hozzájárul a használó testi épségéhez. 

A sorozat minden tagjában van egy apró csipesz, ferdén vágott élével kiválóan alkalmas egy tüske kiszedésére. Az 501 négyfunkciós: a domború oldalon még van egy dugóhúzó. És amilyen praktikus, hogy a homorú oldalon jobban hozzáférni a pengékhez, olyan előnyös, hogy a domború oldalon nagyobb erőt lehet kifejteni, amikor kihúzzuk a dugót a palackból. 

Aki sokat kirándul a természetben, nemcsak a palack kibontására gondol, amikor a dugóhúzót meglátja: ez az eszköz kiváló szabadtéri rögzítő, pl. egy sátorcöveket, sőt függőágyat is köthetünk egy fához vagy kerítéshez vele.

Különlegessége ennek a sorozatnak, hogy 80 fokig a mosogatógépet is bírja, nem változik meg az edzettsége és a penge keménysége. Kétségkívül, hogyha mosogatószert is használok, akkor a két végén, ahol a csuklók vannak, és középen igényel egy kis pótlólagos olajozást. 

FELCO 502

A következő bicska az 502-es: ez is négyfunkciós, mint az előző, de a páros számú sorozattagok abban különböznek, hogy itt a dugóhúzó helyén egy philips (csillag) csavarhúzó van. A csomagolás hátoldalán részletes használati utasítás van. 

FELCO 503 és 504

Az 503-as és az 504-es is már kilenc funkciós svájci bicska, a plusz a sörnyitó és a konzervnyitó. A sörnyitó és a konzervnyitó is a konkáv oldalon vannak, nagyon könnyű hozzáférni, és az átmenő nyílás miatt bal kézzel is nyithatók. 

A különlegességük, hogy mind a kettőnek a végén csavarhúzó van. A sörnyitónak a végén egy nagyobb, 4-5 mm-es csavarokhoz, és a konzervnyitónak a végén egy kisebb, 2-3 mm-es, vagy akár még talán 1 milliméteres csavarokhoz is használható.

FELCO 505

A negyedik és egyben az utolsó bemutatandó bicska az 505-ös típus. Ebben és az 506-osban egy kiváló fűrész is van. Szintén a konkáv oldalon remekül hozzáférhető átmenő körömnyílással. A fűrész olyan kemény és olyan erős, hogy húzva és nyomva is vág. Egy jó kést persze nem csak a Rockwell keménységgel mérünk, legalább olyan fontos a szívósság és a rugalmasság is, ami egy ilyen ág levágásakor kell.

A ház körül a kertben, egy borospincében és egyéb izgalmas kalandokban nagyon jól jön egy-egy ilyen svájci bicska.

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: svájci bicska