A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

​Kisebb kézbe való metszőollók

​Kisebb kézbe való metszőollók

Megédesíti a kerti munkát a profi, hozzánk illő metszőolló. Hirtelen minden ág vajpuhaságúnak tűnik és a metszés után – meglepetés! – nem fáj semmink.

A FELCO nemcsak minden feladathoz, de minden kézbe is külön típust készít, hogy a metszés ne kellemetlen feladat, hanem élvezetes kerti munka legyen, illetve a gyümölcsösben és szőlőben hónapokat dolgozó metszők egészséges kézzel, hatékonyan kezdhessenek minden új napot.

A tapasztalt kertészkedőknek talán említeni sem kell a rosszul megválasztott méretű, esetleg gyenge minőségű ollók problémáját: ezek akár negyed óra alatt is feltörik az ember kezét, megsértik itt-ott az ujjait, becsípnek ezt-azt, egyszóval elképzelhetetlen velük a napokon keresztül tartó, élvezetes, haladós munka. Nem is beszélve arról, hogy a gyengébb minőségű olló fogyóeszköz is, mert mikor egy része megkopik és eltörik – erre nem kell sokat várni – akkor nem kapunk hozzá alkatrészt. Ezért jelent sokat egy tapasztalt kertésznek a FELCO minőség, amely egy életre szóló kerti szerszámot jelent: például olyan ollót, amivel még az unokánk is megmetszheti a gyümölcsfákat. De térjünk vissza a mai fő témánkra: milyen metszőolló ajánlható kis kézbe?

Felco 14

FELCO 14 és 15 kisméretű profi metszőollók

A FELCO 14-es és 15-ös típusai kisméretű professzionális metszőollók, a 14-es fix, a 15-ös forgónyéllel. Tökéletes ergonómiájuk révén napi több ezer vágásos folyamatos munkára is alkalmasak. A forgónyél még tovább javítja az olló ergonómiáját; jobb metszési geometriájával csökkenti a vágási erőszükségletet, és ez a kevesebb erő is az ujjaink lényegesen nagyobb felületén, súrlódásmentesen oszlik meg, így jelentősen csökken a kezünk terhelése. A forgónyél egy kis gyakorlást és megszokást igényel; az üres olló forgónyele eleinte szokatlanul lazán mozog, de vágás közben biztonságos érzést adó kötött pályán fordul anélkül, hogy az erőt kifejtő ujjaink elmozdulnának a felületén.

Kis méretük és csekély súlyuk miatt elsősorban kis-közepes női vagy kisebb férfikézbe illenek, de a 15-ös forgónyelűt nagyobb kezűek is választhatják, vagy tökéletes “családi” ollónak is, ahol különböző kézméreteknek kell megfelelni.

Az ujjnyi vastag ágakat meg sem érzi

Legfeljebb 18 mm vastagságú ágakhoz ajánlják, de a levágandó ágrészt a bal kezünkkel a támasztópenge felé hajlítva, másfélszeres vastagsággal is megbirkózunk. A nyelek tökéletesen tenyérbe illeszkedő aszimmetrikus kialakítása miatt kizárólag jobbkezes ollók.


FELCO 14 metszőolló (jobbkezes, kis méret)

A FELCO 14 és 15 nyelei kovácsolt alumíniumból készülnek, csúszásmentes, kellemes tapintású, piros műanyag bevonattal, amely megkopás vagy sérülés esetén újjal pótolható. A kiváló minőségű acél pengék szűk ágvillákba is beférnek, csavarokkal rögzítettek, szükség esetén könnyen cserélhetőek.

Felco 15
FELCO 15 forgónyelű metszőolló (jobbkezes, kis méret)

Milyen érzés velük a metszés?

A metszés hangtalan, mert a fémek ütközése helyett puha műanyag pufferek tompítják a csuklónkra egyébként kellemetlenül ható rázkódásokat. A támasztópenge széles lécsatornája megkönnyíti a nyári zöldmetszést. A vágópenge tövénél lévő öblöcske a drótvágó rész, a penge többi részét kíméljük meg ettől a megpróbáltatástól.

Az ollók szorosságát húszfogú anyacsavarral lehet az ideálisra hangolni, és ott rögzíteni. Ehhez egy apró szerszámot is kapunk a csomagban, ami a csavarhúzót és a csillagkulcsot is helyettesíti, és mindig a zsebünkben lehet. A hernyórugó határozottan és gyorsan nyit, ami fontos a biztos kézben-tartáshoz és a tempós munkához. Az ollók zárása és nyitása központi, hüvelykujjas. Az egész napi munka után érdemes az ollót megtisztítani, a vágópenge élét fenőacéllal vagy vídiával lehúzni, és egy csepp olajjal újrakenni a pengék összeérő felületét és a hernyórugót. Egy heti folyamatos metszés után indokolt a vágópenge finom fenőkővel való élezése.

Majdnem örök életű

Az ollók minden eleme – ha megkopott volna – egyenként utánrendeléssel cserélhető. A rendelés kódjait a leporellóként széthajtható borító karton vagy a felco.com portál „robbantott” ábrájából tudjuk kiolvasni.

A kis kézbe való metszőollók közül a FELCO 14 és 15 típusnál jobbat keresve sem találni a kínálatban, ráadásul ha családi ollót keresünk, akkor a 15-ös típus a forgónyele miatt a nagyobb kezűeknek is kényelmes lesz.

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló méretválasztás