A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Rozsda a pengén? Így tartsuk újszerű állapotban a metszőollót

Rozsda a pengén? Így tartsuk újszerű állapotban a metszőollót
Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen kifinomult, drága szerszám pengéje elszíneződik? Leginkább sehogy, de ha mégis, akkor a karbantartás segít.

Láttunk már elszíneződött pengéjű FELCO metszőollót, ami itt-ott rozsdásnak tűnt, talán egy kicsit az is volt. Azért ilyenkor nem barna réteges rozsdára kell gondolni, hanem apró foltra, lerakódásra. Ez úgy alakulhat ki, hogy a növény nedvei beborítják a pengét munka közben, aztán a tisztítás nélkül eltett szerszám pengéjére rászárad a savas-cukros lé. Ha pedig gondosan, de vizesen csomagoljuk el, akkor a maró anyag állás közben kikezdi a felpolírozott részeket, foltokat okoz. Szerencsére van megoldás, lehet ez ellen védekezni.

A FELCO műszaki szakemberét kérdeztük a jelenségről, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az elszíneződés természetes folyamat, a növény nedve okozza, esetleg a metszőolló nyirkos, nedves helyen tárolása. Egyértelmű a megoldás: a nedveket le kell takarítani és a szerszámot szárazon kell tárolnunk. Néhány tippet adunk ahhoz, hogy a karbantartás ne legyen túl nagy munka, csak néhány mozdulat.

Ha foltos a penge, akkor felületi elszíneződésről van szó, amely látványra valóban nem szép, de a szerszám rendeltetésszerű használatát szerencsére semmilyen módon nem befolyásolja. Helyes karbantartással utólag is újjávarázsolható.

Az ilyen keménységű és rugalmasságú acél nem tehető teljes mértékben korróziómentessé, mert azzal elveszítené az élezés és fenés lehetőségét. Ez utóbbiak pedig fontosak akkor, ha a folyamatos munka során meg akarjuk őrizni az élességet vagy kisebb csorbulás (például véletlen drótvágás) esetén az élvonal sértetlenségét. A legjobb megoldás az elszíneződést okozó felületi korrózió elkerülésére, ha a munka után minden esetben tiszta és száraz állapotban tároljuk a szerszámot. Tartsunk magunknál egy kis darab törlőrongyot és tisztítófolyadékot.

A FELCO a saját gyártású tisztítóspray-t ajánlja a fém részek tisztítására, mert a növényi nedvek korróziót okozó anyagait oldja, eltávolítja, de a szerszám műanyag és gumi alkatrészeit nem károsítja. Ezt FELCO 981 tisztító spray néven lehet kapni, 5000 Ft körüli áron. Az apró, pumpás flakon évekig elegendő, akár ezer tisztítást is elvégezhetünk vele. Nemcsak ápolásra ajánlott, hanem a már kialakult elszíneződés megszüntetésére, illetve a korrózió megelőzésére is. A spray rendszeres használatával fenntartható a szerszám szinte újszerű állapota.

Itt megtekinthető, megrendelhető a metszőolló tisztító spray >>

Az élezéshez ebben az írásban adunk tanácsokat, és itt látható egy videó is a munkáról. A fenőkő és gyémántos élező nagy választékban kapható az 1kert.hu webshop kínálatában. A metszőollókhoz készült FELCO tok pedig általában bőrből készül és jól szellőzik, szárazon marad benne a szerszám. 

Összefoglalásul: ha elszíneződött foltok láthatók a pengén, nem kell megijedni: ügyes tisztítással és szárazon tartással újszerű állapotban tartható a szerszám.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló ápolás-élezés