A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

FELCO 2 vagy FELCO 11 metszőolló: mi a különbség?

FELCO 2 vagy FELCO 11 metszőolló: mi a különbség?
A 2-es a svájci gyár eredeti modellje, a világ kedvence. Mégis továbbfejlesztették és így jött létre a 11. Ha kíváncsi vagy, hogy jobb lett-e az új dizájn, olvass tovább!

Ránézésre a FELCO 2 és a FELCO 11 teljesen ugyanúgy néznek ki. Na nem teljesen-teljesen, de azért nagyon nehéz felfedezni a különbséget. Viszont a formájuk tényleg azonos, illetve mindkettőről üvölt a precíz, minőségi kialakítás. Ezt a hangot hallották meg egy fél évszázada a profi gyümölcskertészek, akik a FELCO 2 zseniális ollót minden más fölé emelték.


Felül: FELCO 2 metszőolló, alul: FELCO 11 metszőolló

A FELCO 2 klasszikus tökéletesség

A FELCO 2 a FELCO cég jelenleg legnagyobb példányszámban forgalmazott, háromnegyed évszázada a piacon lévő, klasszikus modellje. 1948 óta kapható, a végletekig kiforrott technológia jellemzi, amiből 16 millió példányt adtak el.

Jobbkezes olló, nagy méretű kézbe illik, ideális szerszám a hagyományos metszéshez. Különlegesen kidolgozott, világsikert megélt dizájn, ami akár egy életen át szolgálja a kertészt – ehhez természetesen karban kell tartani és a kopó alkatrészeit cserélni.

Épp az alkatrészek cseréje kapcsán merült fel vele a továbbfejlesztés igénye. Ugyanis a FELCO 2 támasztópengéjét szegecsekkel erősítették az alumínium nyélhez. Könnyebb cserélni a könnyen oldható csavaros modelleket, ahol egy standard méretű hatszögletű csavar tartja mindkét pengét. A szegecsekkel rögzített alsó penge egy kicsit túl széles is volt, ezért a gyümölcsfák metszésénél nem lehet vele annyira közel férkőzni a hajtások tövéhez, amennyire néha az ember szeretné. E két probléma kiküszöbölésre született meg a svájci mérnökök válasza, a FELCO 11 metszőolló modell.

A FELCO 11 az óvatos, de zseniális találmány

A FELCO 11 minden fontosat megtartott a 2-es modell tulajdonságai közül. Ugyanolyan méretű, azonos a dizájn nagy része, az alkatrészek jó része is csereszabatos. Ránézésre nagyon nehéz megmondani, hogy melyik olló van az ember kezében. Ránézés nélkül pedig szinte lehetetlen kitalálni, csupán érzésre, fogásra, vágásra.

A mérnökök azonban a támasztópenge szegecseit egy szuper kis csavarra cserélték, amivel az egy perc alatt cserélhetővé vált. Mint az összes többi modern FELCO metszőollón. És ha már hozzányúltak a támasztópengéhez, akkor egy kicsit keskenyebbre is vették, hiszen az eltelt 76 évben még erősebb, még edzettebb acélt használnak a pengék gyártásához, így a milliméteres karcsúsítással együtt is erősebb lett az új penge, mint az eredeti, 76 évvel ezelőtti 2-es modellé. Viszont így a precíz kertészek sem kritizálták többet az ollót, hogy nem lehet tökéletesen csonk nélküli metszéseket ejteni vele egyes gyümölcsfákon. Az átalakítással a kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt.

Ugyanakkor a FELCO megtartotta az eredeti 2-es modellt is, ugyanis valószínűleg Svájcban is van valami hasonló mondás, mint a magyar, ami úgy szól, hogy “Ami működik, azt nem kell megjavítani". Több mint 16 millió kertész vásárló nem tévedhet, a FELCO 2 megmaradt a kínálatban. Sőt, a 2000-es évek óta is szinte minden évben megnyeri az év legjobb metszőollója díjat az Egyesült Államokban és Németországban is. Ezen túlmenően pedig kell az alkatrész is, tehát mindenképp gyártanák a FELCO 2 minden kopó alkatrészét. De a szemfüles profi kertészek azért tudják, hogy ha a FELCO 2 minőségére és megbízhatóságára vágynak, akkor inkább a FELCO 11-et választják helyette, mert abban minden megvan, ami a 2-esben, de két fontos tulajdonságban még jobb.

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló