A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Új fejlesztésű FELCO ágvágó ollók – a FELCO 211 sorozat

Új fejlesztésű FELCO ágvágó ollók – a FELCO 211 sorozat

Vajon milyen eszközzel lehet a legnagyobb hatékonysággal dolgozni, ha az embernek az a feladata, hogy 1 cm-nél vastagabb, de 3-4 cm-nél vékonyabb ágakat vágjon el?

Ez a kérdés járhatott a FELCO mérnökeinek fejében, amikor 2017-ben elkezdték tervezni a FELCO 211 ágvágó sorozatát. Hagyományosan 3 ollót szerettek volna: egy kompakt 40 cm-es nyelű szerszámot, ami könnyen hordozható, egy 60 cm-es hosszúnyelű ollót, amellyel vajpuhaságúvá válik minden fa, és egy arany középutat 50 cm-es nyéllel, ami már elég fordulékony ahhoz, hogy egy fa sűrű koronájában használják, de a nyelei bőven adnak erőkart az embernek, így kisebb fizikai erő elegendő a vágáshoz.

Az így létrehozott ágvágó ollóknak pillekönnyűnek kellett lenniük és a legkeményebb ágakkal is meg kellett birkózniuk. Fontos szempont volt, hogy hatalmas erő átadására legyenek képesek és a FELCO hagyományai szerint professzionális használatra legyenek alkalmasak: ez a kényelmes vágást és az elnyűhetetlenséget jelenti. A profi felhasználók parképítők, kertfenntartók, kertészek, szőlészek vagy egyszerűen kertek és parkok, nagyobb zöldfelületek fenntartói lehetnek.

A FELCO 211 legizgalmasabb, legfontosabb tulajdonsága mégis a vágófeje: a vágópengék a vágás során folyamatosan változó sugarú középpontja azt eredményezi, hogy a pengék közé befogott ág nem csúszik ki, sőt folyamatosan sodródik egyre beljebb a pengék közé. Aki használt már kétkezes ágvágó ollót, tudja, hogy ez mekkora jelentőségű segítség: hatalmas vágóerőt kölcsönöz az embernek. Nem kell ugyanis folyamatosan illesztgetni és helyben tartani a vágófejet, hanem ehelyett a kertész összpontosíthat a saját szempontjaira, a nyél kényelmes tartására, a megfelelő erő kifejtésére.

A mérnökök azt is elérték a pengék tervezésekor, hogy a támasztópenge a befogott faágat a tengelyéhez lehető legközelebb fogja meg, így az elképzelhető legnagyobb erőkart – és legkisebb erőbefektetést – eredményezi. Ez a használat során bámulatos érzés: amikor az ember felkapja az ollót, akkor először azon csodálkozik el, mennyire könnyű az egész szerszám, bőven egy kilogramm alatt, konkrétan 715 és 885 gramm között, a nyél hosszától függően. Amikor pedig vág vele, akkor azon, hogy alig érezni vele a kemény fát. Amikor pedig összecsukódik az olló, akkor azon, hogy mennyire puhán, finoman zárul, hiszen az ember karjának és csuklójának rázkódását a puha gumiból készült ütközők csillapítják.

Az új ágvágó sorozat gyártásáról azt is érdemes tudni, hogy Svájcban készül, a FELCO többgenerációs családi gyárában, amely 100%-ban megújuló energiát használ. Az elérhető legmagasabb minőségű acélpengéket különleges edzési technológiával teszik tartóssá, robusztussá és mégis egészen finoman élezhetővé. Az olló könnyűségét az extrudált alumínium ötvözet nyeleknek köszönheti, amelyek 40, 50 és 60 cm hosszban készülnek.

A FELCO mérnökei a különleges kényelmi tulajdonságokról sem feledkeztek meg: a nyelek tapadós, meleg tapintású markolattal borítottak. A záródáskor keletkező rázkódást puha gumi ütközők csillapítják. A pengékben lécsatorna fut végig, amely elvezeti a nedvdús ágak vágásakor kicsorgó ragacsos folyadékot, így nem ragad össze a penge, folyamatosan mehet a munka. A pengék szorossága szinte fokozatmentesen állítható és ez lehetőséget ad arra is, hogy a pengék későbbi apró kopásának megfelelően néhány másodperc alatt utána állítsunk. Aki emlékszik arra, hogy egy kopott olló kilazult pengéi milyen kellemetlenül lazán állhatnak, az megnyugodhat és ezt elfelejtheti: a FELCO sokévesen is ugyanolyan feszesen és precízen siklik, mint új korában.

Mindhárom új tervezésű ágvágó olló elérhető az 1kert.hu webshop kínálatában:

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: ágvágó