A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Tényleg gyémántból van az élező?

Tényleg gyémántból van az élező?

Biztosan sokan kíváncsiak, miben különbözik a gyémántos élező a hagyományos fenőkőtől. És a címben lévő kérdést sem kerüljük meg

A FELCO metszőollók és kések pengéjéhez többféle élező szerszámot is kínál a gyártó: egy fenőkövet, egy fenőacélt, valamint egy kombinált, egy többfunkciós és egy kompakt élező szerszámot. Mind nagyon profi, most nem is mutatjuk be őket, hiszen mindnek van részletes leírása a termékoldalán.

Fenőkő: FELCO 902 fenőkő (élező szerszám)
Fenőacél: FELCO 903 gyémánt bevonatú fenőacél (élező szerszám)
Kombi szerszám: FELCO 904 kombinált élező szerszám
Többfunkciós szerszám: FELCO 905 többfunkciós élező szerszám
Zsebbe vagy kulcstartóra tehető szerszám: FELCO 906 kompakt élező szerszám

A kérdés inkább a 903-as élező eszköz kapcsán merül fel, amelynek már a nevében is szerepel az izgalmas GYÉMÁNT szó. Tényleg gyémántból van? Igen, részben. Nézzük egy kicsit távolabbról!

Kétféle fenőkövet szoktak megkülönböztetni: a természetes és a mesterséges (szintetikus) fenőköveket. A természetes fenőkő épp az, aminek hangzik, egy természetben megtalálható, bányászható kő, amelynek a szemcsés felülete fenésre alkalmas. Ezzel szemben a szintetikus fenőanyag nem csak úgy “lesz”, hanem egész pontos szemcseméret alapján készítik. A főbb felhasznált anyagok két csoportja a különféle kerámiák és a gyémánt. Mindkét anyagnak megvan a maga előnye és hátránya.

Természetes fenőkövek

Természetesen ezek sem olyanok, mint amilyen a kőtörmelék a bányában, hanem szépen megformált, egyenletes darabra vágott, igényes kinézetű és jól használható kövek, jellemzően téglalap formában. A természetes fenőkövek jellemzője, hogy lassú velük az élezési munka, ami előny és hátrány is egyszerre. Finomabb megmunkálásra képesek, de ezt nehéz kivárni :)

A természetes kövek szemcsemérete nem olyan homogén, mint a szintetikus fenőanyagoké. Ha például 5000-es finomságú követ használunk, akkor abban valószínűleg vannak 3000-es és 7000-es finomságú részek is. Ezzel szemben a szintetikus fenőanyagok épp olyan finomak, mint ami rájuk van írva: mindig és mindenhol.

Szintetikus élezők

A szintetikus fenőkövek készülhetnek kerámiából és gyémántból. A kerámia alapanyag azt jelenti, hogy a kerámia részecskéit (porát) kötőanyagokkal kővé formálják. Nagy előnyük a precízségük, ugyanis a szemcseméretük pontosan meghatározható. A kerámia élezők nem drágák, sokféle elérhető a piacon (pl. a FELCO kínálatában is van egy). A hátrányuk az, hogy rendkívül sokféle kerámia van, és aki az egyikhez hozzászokott, a másikban esetleg csalódni fog, mert másképp viszi a penge élét, több vagy kevesebb ideig kell vele dolgozni stb.

A gyémánt élezők külső rétegét finom szintetikus (ipari) gyémántporral vegyítik. Mivel a gyémánt a természetben előforduló legkeményebb anyag, ezért az élezés közben rendkívül ellenálló, alig kopik, így elég belőle egy egész vékony, általában 1 mm-es réteg. Ez is kb. “örökké” tart. A gyémánt élezők nagy előnye, hogy rendkívül gyors velük a munka. Az élezőből kiálló mikroszkopikus gyémántszemcsék jól “viszik” az acélt, pillanatok alatt elérhetjük az ilyen élezővel a kívánt eredményt. 

A gyémánt további előnye, hogy nem kell a fenéshez vizet vagy olajat használni, hanem szárazon is pillanatok alatt (néhány húzással) végzünk. A gyémánt élező hátránya is épp a hatékonyságából származik: aki először feni a pengét ilyennel, gyakran túlzásba viszi a munkát és túl sokat elfen a pengéből. A gyémánt nagyon gyorsan megteszi a hatását, nem szabad erősen rányomni a pengére, gyengéden is épp elég hatásos.

Tanulság

Gyors eredményre vágysz? Válaszd a gyémánt élezőt, mert azzal fél perc alatt készen van a penge, mindig borotvaéles lehet az ollód. Egészen tökéletes élre vágysz, ami még mikroszkóp alatt is hibátlan? Akkor inkább válassz kerámia élezőt, amiből először a durvábbal, utána pedig a finomabb szemcséjűvel kell dolgoznod. Ez el fog tartani néhány percig, de végül is az sem katasztrófa és az eredmény sokkal jobban kontrollálható. És kinek való a természetes fenőkő? Hát annak, akinek kevésbé kemény és rugalmas acélpengékkel van dolga, például egy nagyobb tőr tulajdonosának. A természetes fenőkő sosem lesz annyira pontos, de legalább természetes és ha valaki szereti a kalandokat, akkor egyszer próbálja ki azt is.

Így kell vele megélezni a metszőolló pengéjét:

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló ápolás-élezés