A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

Milyen mélyen gyökeredzik a FELCO környezetbarátsága?

Milyen mélyen gyökeredzik a FELCO környezetbarátsága?
A természeti környezet tisztelete nem csak üzleti okból hatja át a gyártási munkát: a kerti eszközök használói is elvárják ezt a viselkedést.

A környezetbarátság alapértékké vált a FELCO gyárában. A metszőollók és egyéb vágóeszközök vezető gyártója nem csak megfelelni, hanem példát mutatni is szeretne. Nem is tehet mást, ugyanis az eszközök vásárlói elvárják ezt a magatartást. Miért?

Évtizedekkel ezelőtt kezdődött

A fenntarthatóság a 21. században már szinte követelmény a fejlett világban, különösen a világ egyik leggazdagabb országának számító Svájcban. A FELCO 75 évvel ezelőtti megalakulásakor azonban se Svájc nem volt jómódú, fejlett ország, se a fenntarthatóság nem volt divatos fogalom. Ennek ellenére a profi eszközök vásárlói már akkor is a értékelték a környezetbarátságot.

A vevők a természetben dolgoznak

A gyár kezdettől fogva szoros kapcsolatot ápolt a vevőivel és ezek az emberek, mezőgazdák, szőlészek, kertészek jól ismerték a természet törvényeit, értékelték a harmóniát, nem szívlelték a pazarlást, a felesleges fogyasztást. Talán már akkor imponált nekik, hogy a FELCO metszőollók alumínium nyele felerészben újrahasznosított fémből készül. Ha pedig a szerszámok egy alkatrésze a használattól elkopik, akkor nem kell az egészet kidobni, hanem a kopott részt ki lehet cserélni, lehet hozzá kapni pótalkatrészt. Szinte örökéletűvé válnak így az eszközök!

Minden egy mérleggel kezdődött

Több mint 50 éve döntött úgy a FELCO gyárat tulajdonló család, hogy a gyártáshoz használt elektromosság, víz mennyiségét és szén-dioxid lábnyomát számon tartják és termékekre lebontva folyamatosan követni fogják. Cél, hogy minden egyes évben kevesebb és kevesebb külső energiát használjon fel a gyár.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a felhasznált elektromosság honnan származik. A FELCO elkötelezett híve a megújuló erőforrásoknak és a lehetőségei szerint minden épületének tetejét napelemek fedik. A gyár saját víztisztítóval rendelkezik, amely egyre kevesebb ivóvíz felhasználását teszi szükségessé. Aki látta a gyönyörű tavakat és zöldellő hegyoldalakat, friss patakokat a svájci Alpok lábánál, a FELCO gyáránál, az megérti, miért olyan jelentős szempont ez az ott élő embereknek.

A környezetbarátság néha biztonságot is jelent

A gyárban a gépek hőjét hőcserélőkkel nyerik vissza, hogy minél nagyobb részben használhassák fűtésre, melegvíz előállítására. Emellett néhány területen szeretnék megelőzni a korukat: például teljesen ftalát-mentessé tették a gyártást, így ez a kétes anyag nem kerülhet a szerszámok műanyag részeire. A szerszámnyelek puha tapintású műanyag-borítása így nemcsak kellemes, hanem biztonságos is.

Sok apróság összeadódik

Mindemellett a FELCO támogatója a helyi idős szőlőfajták megőrző programjának a Neuchâtel régióban, illetve egy hasonló kezdeményezésnek, amely a Costa Rica-i hagyományos kávéfajták fennmaradását célozza. A gyár munkatársainak kezdeményezései néha eredeti, aranyos megoldások: például méhkaptárokat telepítettek a gyárépület tetejére, amelyek az ott dolgozókat egész évben ellátják mézzel.

Mindezek persze apróságok, de a svájciak hisznek abban, hogy a sok apróság összeadva változást hoz az emberek életében. Sokunkat boldogít, hogy ennek a részeseivé válhatunk.

Forrás: Sustainable Development, a Natural Value at FELCO

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló