A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

FELCO fűrészek: tanácsok a választáshoz

FELCO fűrészek: tanácsok a választáshoz
A FELCO fűrészek jobb és bal kézbe is tökéletesen illeszkednek, biztos fogást adnak. De melyik típussal járunk a legjobban?

A FELCO fűrészek közös jellemzője a rendkívüli edzettségű és élezésű acélpenge, a kényelmes és ergonomikus markolat, a pengét (és a kertészt) védő tartozék tok, a cserélhető alkatrészek és az övre akaszthatóság.

A FELCO fűrészei keret nélküliek, ezért sokkal precízebben igazíthatjuk a vágást, mint egy keretes fűrésszel. A keskeny fűrészlap szinte bárhová odailleszthető, akár egy ágvillában is fűrészelhetünk. Ugyanakkor meg kell tanulnunk, hogy csak húzáskor vigyünk erőt a fűrészelő mozdulatba, a tolás legyen laza. Ez azért fontos, mert a fűrész fogait a húzás irányában vágásra képezték ki, ráadásul a rugalmas fűrészlap toláskor akár meg is szorulhat, megsérülhet. Ez a csak-húzva-erőkifejtés néhány perc alatt megtanulható, ha figyelünk rá. A biztonság kedvéért a pengére is ráírták és rárajzolták, hogy el ne felejtsük.

A FELCO 600 összecsukható fűrész a kisebb ágakhoz, alkalmi munkákhoz ajánlható. Cserébe a fűrész zsebre vágható. Ez a kis fűrész ideális darabja a turista felszerelésnek is, sátorozásnál, tábortűznél nagyon hasznos lehet. Szerencsére pehelykönnyű és szükség esetén komolyabb ágakkal is megbirkózik.

2022 karácsonyára megjelent a FELCO kínálatban négy további összecsukható fűrész. A továbbfejlesztett FELCO 601, 602, 603 és 604 modelleket úgy alakították ki, hogy kielégítsék a szőlőültetvényesek, gyümölcsösök, faiskolák, tájépítők igényeit, valamint az otthoni kertészkedéshez vagy a szabadtéri tevékenységekhez is alkalmasak legyenek. A fő céljuk a metszés és faápolás, de kirándulási célokra és túlélőfelszerelésbe is beválnak.

Az egyenes és a rókafarkú (ívelt) fűrészek között az a különbség, hogy az egyeneseknél egy kis „súlyt kell helyeznünk” a pengére, azaz a fűrészelés és a penge irányára merőlegesen is ki kell fejtenünk egy kis erőt, hogy a fogak beleharapjanak az ágba. Az ívelt rókafarkúak ezt maguktól is megteszik. Ebből következik, hogy mellmagasságban és attól lejjebb az egyenesek az előnyösebbek (FELCO 611 és FELCO 621), hiszen így nem gond lefelé is nyomnunk a pengét.

Fejmagasságban és pláne fölfelé kinyújtott karral a rókafarkúak a jobbak (FELCO 630 és FELCO 640), hiszen ott nem tudnánk az ághoz szorítani a pengét.

Minden fűrészelésnél segít, ha a másik kezünkkel, amelyik nem a fűrészt fogja, egy kissé hajlítjuk a levágandó ágrészt, hogy a penge ne szorulhasson a nyílásba, és könnyebben csússzon.

Az írás az 1kert.hu webáruház választási és használati tanácsaira, útmutatóira épül és nem a FELCO SA eredeti írásainak egyszerű fordítása. Az elkészítésében a Hobbikert Magazin szakírói és más kertészmérnökök vettek részt.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűrész