A weboldalunk használatával elfogadom a sütik használatát az adatvédelmi szabályzat értelmében.

ARS metszőolló: segítség a méret és típus kiválasztásához

ARS metszőolló: segítség a méret és típus kiválasztásához
Tanácsok és mérettáblázat a híres japán metszőolló és kerti olló kiválasztásához.

A legmagasabb minőségűnek mondott japán metszőolló többféle modellt kínál. Megtalálható a választékban az egyszerű és könnyű kerti olló, a profi metszőolló és a csúcskategóriás forgónyelű metszőolló is. Az ARS metszőollóban nemcsak az eszköz kidolgozottsága, hanem az acél minősége is különleges. A gyártó a saját minőségi szintjét a JIS (Japanese Industrial Standards) fölé helyezte és minden szerszámnál be is tartja. Ezekért a pengékért sok FELCO rajongó pártolt át a japán márkához (pedig a FELCO is a csúcskategóriát képviseli).

Méretválasztó

Mérjük meg a távolságot a középső ujjunk hegye és a között a pont között, ahol a tenyerünk és a csuklónk találkozik (lásd az alábbi ábrát).

  • Ha ez a távolság kisebb, mint 18 cm, akkor S-es (kis méretű) kézbe való metszőolló (ARS VS-7XR forgónyelű metszőolló vagy ARS VS-7XZ (fix/hagyományos nyelű) metszőolló) javasolt a számunkra.
  • Ha a távolság 18 és 21 cm közé esik, akkor M-es (közepes méretű) kézbe való metszőolló (ARS VS-8XR forgónyelű metszőolló vagy ARS VS-8XZ (fix/hagyományos nyelű) metszőolló) ajánlott.
  • Ha a távolság nagyobb, mint 21 cm, akkor L-es (nagy méretű) kézbe való metszőolló (ARS VS-9XR forgónyelű metszőolló vagy ARS VS-9XZ (fix/hagyományos nyelű) metszőolló) lesz számunkra az ideális.

A kicsi elég kicsi, a nagy elég nagy

A legtöbb ARS többféle méretben készül, a típusok három különböző méretben kaphatók.

A márka jellegzetessége, hogy a háromféle méret nagyon különbözik egymástól, nagyobbak a különbségek, mint a többi metszőolló márka esetében. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb méret tényleg nagyon kicsi, inkább kisebb női kézbe vagy gyerekméretű kézbe való. A nagyobb kezű hölgyek inkább a közepes méretet szokták kényelmesnek találni. A nagy méret pedig tényleg jó nagy. Így azt javasoljuk, hogy ha valaki a kicsi vagy a nagy olló határán van, akkor inkább a közepest válassza.

V-Széria (VS): a profi metszőolló

Az ARS a profi kertészeknek és kertészkedőknek a V-szériát (VS-line) ajánlja. Ezek nagyon precíz kidolgozású, kézhez álló, ergonomikus metszőollók. Minden darabjuk egyesével is cserélhető, ezért nagyon-nagyon hosszú élettartamúak, egy életre tervezték őket. A pengéik különlegesen kemény acélból készülnek, nagyon ritkán kell fenni őket és az utánállításra, szorításra is jóval ritkábban van szükség, mint más típusoknál.

Forgónyelű metszőolló

A forgónyelű metszőolló egyik nyele az olló összecsukásakor elfordul, ezért a nyél nem csúszik végig a metsző ember markában, hanem puhán végiggördül a tenyér belsejében. A forgónyél ezért nem koptatja az ember bőrét, ráadásul jóval vaskosabbra is tervezik, ezért a nyomás nagyobb felületen oszlik el. A végeredmény az, hogy a metszés könnyebbnek tűnik vele (mert az is!), sokkal később fárad el tőle az ember keze. Akinek néha ízületi fájdalmai vannak, nagyra fogja értékelni. Akinek pedig még nincsenek, az is.

A neves metszőolló gyártók forgónyelű termékei sajnos ritkán jók a gyakorlatban. Sokszor látni esetlenül elforduló markolatot és tapadós műanyagokat, amelyek negyed óra alatt kikészítik az ember kezét. Szerencsére e problémák alól kivétel a FELCO és az ARS: az e márkák mögött álló tervezőcsapat nagyon eltalálta a forgónyél működését. Ezekkel akár 30%-kal is könnyebb lesz a munka.

Balkezes sajnos nincs

Az ARS nem kínál a VS-szériából balkezes ollót, minden profi ollója jobbkezes. Természetesen bal kézben is lehet tartani őket, de nem olyan kényelmesek, mintha kifejezetten erre tervezték volna őket. Bal kézben tartva az egyébként egyetlen ujjmozdulattal használható zárszerkezet a másik oldalra kerül, azaz kétkezessé válik. Így azt javasoljuk, hogy a balkezes használók vagy jobb kezükkel használják ezeket a metszőollókat, vagy válasszanak az ARS helyett FELCO metszőollót, amelyek szinte minden sikermodellje elérhető balkezes kivitelben is, ami szuper kényelmes.

Átvágható ágméret

Az ARS metszőollók legkisebb méretével 22 mm-es, a közepessel 25 mm-es, míg a legnagyobbal 30 mm-es ágak is átvághatók. Ennél nagyobb ágakat is képes persze átvágni, de úgy tervezték őket, hogy ezt a méretet kényelmesen, egy kézzel szorítva is viszi. Természetesen a puhább, élő fákból vastagabbat, míg a kemény, holt fákból csak vékonyabbat képes átvágni, így az ajánlott maximális méretek csak az átlagos képességet jelölik.

Pengében páratlan

A szuperkemény ARS pengék különleges króm bevonatot kapnak, amely megakadályozza, hogy a növényi nedvek megtapadjanak a fémen. Természetesen azért meglátszik rajtuk a metszés, de jóval könnyebb tisztára törölni őket a munka végeztével.

Az ARS metszőollók elérhetők az 1kert.hu webshop kínálatában:

Tartalomhoz tartozó címkék: metszőolló méretválasztás